Detective Conan

Animék, mangák értékelése, kritizálása, ajánlása
Lezárt
animecom

Detective Conan

Hozzászólás Szerző: animecom » 2009. 02. 28. 15:47

1996-ban döntött úgy a TMS (Tokyo Movie Shinsha) és a Yomiuri Telecasting Corporation, hogy a Detective Conanből animesorozatot készítenek. A '93-ban leadott Yaiba szinkronhangjai közül páran átkerültek ide is, mint például Takayama Minami (Kurogane Yaiba/Edogawa Conan), Horikawa Ryo (Onimaru Takeshi/Hattori Heiji), vagy Mitsuishi Kotono (Mine Sayaka/Kir). A történet követi az eredeti mangát, de rengeteg filler részt építettek bele, így érhette el a sorozat 2006-ra (10. évfordulójára) a 425. részét is.

A történet Kudou Shinichiről szól elsősorban, egy gimnazista detektívről, aki gyakran segít a rendőrségnek megoldani nehezebb ügyeket. Legjobb ismerőse Juuzou Megure felügyelő, aki a gyilkossági csoport vezetője Tokió körzetében. Shinichi azonban néha talán túl merész, az első részben brilliánsan megold egy újabb ügyet, utána azonban követni kezd egy gyanús, fekete ruhás férfit, majd szemtanúja lesz egy zsarolásnak. Ekkor ütik le hátulról, ugyanis nem vette észre a férfi társát. A két bűnözőnek nincs más választása, meg kell szabadulniuk Shinichitől, de a pisztoly túl nagy zajt csapna, ezért egy a szervezetük által újonnan kifejlesztett mérget adnak be neki, majd sorsára hagyják. Ezt a szert azonban embereken nem próbálták még ki, Shinichi volt az első, és a méreg nem is ölte meg... Teste azonban összezsugorodott, hangja is megváltozott, ismét 6 éves kisgyerek lett, csak elméje maradt meg a régi. Innentől kezdve világos a feladata, el kell fognia a fekete ruhásokat, és el kell vennie tőlük a mérget, hogy ellenszerhez juthasson. Ebben lesz segítségére szomszédja és barátja, Agasa professzor, eleinte csak ő tud Shinichi titkáról, és az ő tanácsára rejti el Shinichi valódi kilétét, mert ha kitudódna, hogy még életben van, akkor minden ismerőse és rokona veszélybe kerülne.

Éppen ezért még osztálytársának (egyben gyerekkori barátjának) Mouri Rannak sem árul el semmit, álcaként felveszi apja szemüvegét, és könyvespolcukon álló könyveikről hirtelen eszébe jut egy név, Edogawa Conan, amit Sir Arthur Conan Doyle (a Sherlock Holmes történetek és könyvek megalkotója) és Edogawa Rampo (úgyszint regényíró) nevéből talált ki. Ran apja egyébként magánnyomozó, ám nem a legügyesebb, Shinichi mégis könnyen hozzájuthatna rendőrségi információkhoz, és a bűnözők nyomára akadhat, ezért Agasa professzor megkéri Rant, hogy hadd lakjon náluk Conan egy időre, mert szülei épp kórházban vannak egy baleset miatt.

Conan tehát a Mouri Nyomozóirodánál fog innentől lakni, és próbálja Ran apját híressé tenni, mert jelenleg nem sok ügyet bíznak rá. Itt használja fel a professzortól kapott eszközeit, karórájával kábító lövedéket tud kilőni, így elaltathatja a nyomozót, és csokornyakkendőjébe rejtett hangváltoztató szerkezetével Kogoro hangján fel tudja már deríteni az ügyeket mások számára is. Később újabb segítő eszközöket kap, ilyen lesz a napelemes gördeszka, vagy az extra erős nadrágtartó nagyobb tárgyak felemelésére, vagy például egy adóvevő, melyet újdonsült barátaival együtt kap, ők az új osztálytársai az általános iskolában (kevésbé feltűnő másoknak, ha iskolába jár, mintha egész nap nem csinálna semmit), Ayumi, Genta és Mitsuhiko, ők így négyen megalapítják a "Shounen Tantei", azaz az "ifjú detektívek" csapatát. Ők azért is lesznek fontosak, mert Conan sokszor komoly veszélybe kerül velük, azaz nem csak Kogoro ügyeit kell megoldania.

A továbbiakban rengeteg fog még történni a sorozatban, hatalmas szereplőgárda gyűlik össze, időközben bekapcsolódik az FBI is a nyomozásba a fekete ruhások szervezete után, sőt, maga a szervezet is tesz lépéseket, ilyenkor kisebb-nagyobb összecsapásokat láthatunk, emellett a méregről is többet megtudunk, amitől Conan összement, ráadásul a készítője is felbukkan. Ennyi rengeteg szereplőnél pedig nem mindegy, hogy ki melyik oldalon áll, és hogy mi is valójában a szerepe, sok mindenre azonban csak utólag derül fény, így mindig tartogat meglepetéseket a sorozat.

Az eddigi évek alatt az anime grafikája sokat változott, a manga viszont csak mérsékelten, ez főleg annak is köszönhető, hogy míg a mangát Aoyama és asszisztensei rajzolták végig, az anime részeit sok csapat, mindig váltogatva egymást szinte részről részre. Általánosságban pedig elmondható, hogy míg a 200-300 körüli részekig felfelé ívelt a grafika és a karakterek kinézete, utána (ha lassan is, de) folyamatosan csökkent megint, és jelenleg is ingadozik a színvonal, néha jobb, néha viszont nagyon gyenge.

Aoyama egyes munkái között vannak kapcsolatok sok helyen, mangában volt egy Yaiba VS Kaitou KID története, amiből animében egy közös, "CONAN VS KID VS YAIBA" történet kerekedett, mint külön OVA rész, ebben mindhárom történet szereplőiből sokat találunk, de ez az egyetlen OVA (az 1. a 6-ból), aminek még van köze a mangához. További kapcsolat, hogy Conanben van egy szuperhős, akit Yaibanak hívnak, és KID is feltűnik többször (első megjelenése a 16. mangakötetben van, illetve a 76. részében az animének).

Itt említem meg a mozifilmeket, amikből eddig 10 készült, és tervezik már a 11-et is 2007-re. Ezeknek sincs közös alapja a mangával, teljesen külön történeteket dolgoznak fel, néha azonban nem fedik egészen a mangában leírtakat, előfordul, hogy elővesznek a készítői a semmiből pár emléket, amik valójában nem történtek meg, de a filmhez szükséges. Amellett, hogy a Conannek ilyen sok része van, rengeteg egyéb dolog is készült, többek között kerti törpék, mindenféle reklám-/ajándéktárgyak, sőt, még egy kis híd is épült Japánban a sorozatnak. Ami pedig különlegesség még, hogy készült egy teljesen számítógépes, 3D-s Conan rövidfilm (Conan VS KID - Shark & Jewel), amit csak egy moziban adtak le összesen, és készülget már a Live Action is, aminek sok köze nem lesz a mostani történethez, mert Shinichi megmérgezése előtt játszódik, a sorozatnak pedig továbbra sincs kilátásban a befejezése.

Időközben más országok is megvették a sorozatot, legnagyobb népszerűségre Németországban tett szert, illetve az USA-ban is kezd feltörekedni, itt azonban "Case Closed" (azaz "Ügy Lezárva") címmel adják, amerikai nevekkel, de adták még Spanyolországban, Franciaországban, és az olaszoknál is. Az amerikaiak ugyan nem szinkronizáltak, vagy adtak le még annyi részt, mint a németek, náluk viszont megjelenik az első film ugyanúgy szinkronnal. Németeknél úgy tűnik, hogy a korai lelkesedés alábbhagyott rendesen, sok szereplőnek más a hangja, van akinek 2-3szor is váltották már, és annak ellenére, hogy rendelet már nem kötelezi őket, továbbra is megvágják a részeket (Amerikában is, náluk is csak a DVD-n van vágatlan változat, de őnáluk valahogy a sorozat stílusa is átmegy krimiből horror-thrillerbe, a reklámokban rengeteg bevillanás van, hang kevés, inkább csak lihegések, kiabálás, és csak a halottakat mutatják szinte). Mindkét országban megjelenik még a manga is, folyamatosan fordítgatják őket, a német változat pedig jó minőségű is, az amerikain rádolgoztak számítógéppel, amellett, hogy a szokatlan Case Closed címet viseli az is, és a szereplőknek ott már teljesen amerikai nevük van (animében csak a keresztnevük volt az).

Avatar
satsuki
lelkes fórumozó
Hozzászólások: 553
Csatlakozott: 2008. 04. 08. 13:44
Név: Buzás Daniella

Re: Detective Conan

Hozzászólás Szerző: satsuki » 2009. 03. 23. 19:07

Én az Animaxon nézem a Detective Conant (még csak az első két részt láttam),de szerintem jó animének tűnik.A grafikája először kicsit furcsának tűnt,de meglehet szokni.Egyellen problémám az animével az,hogy az embereknek hatalmas nagy füleik vannak (nézzétek csak meg,egy ember füle akkora,mint a fél arca),de azért nézni fogom. :)
"Légy hű önmagadhoz.Hogy amikor majd visszatekintesz,ne kelljen semmit sem megbánnod.Találd meg,amire vágysz,és tegyél meg érte mindent,amit tudsz.Erről szóljon az életed."
KépKépKépKépKép

rhem

Re: Detective Conan

Hozzászólás Szerző: rhem » 2009. 07. 20. 12:45

Már várom hogy Conan nagy ellenfele felbukkanjon
[+] SPOILER
(Heiji Hattori) de később ugyis jóban lesznek.

Spoilergombot kéretik használni, nem mindenki szeretné megtudni, mi fog történni a későbbiekben! noira

Lezárt